Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Kassadin, the Void Walker

nojs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kassadin_4.jpg

Siema, w związku z tym że poradniki do Kassadina były dość nieaktualne postanowiłem zrobić własny poradnik do tego OP champa.

No i oczywiście przypominam że jest to mój własny poradnik, więc stosuję tu mój build, moje runy i to co sam stosuję na Kassadinie.

Plusy i minusy:

+ Mobilność

+ Małe cd

+ Ogromny burst

+ Dobry roam

+ Jeśli dostanie się do ADC, zabija go na combo

- Podatny na ganki przed 6 lvl

- Przed 6 lvl musi grać ostrożnie

- Łatwy do skontrowania

- Jeśli zostanie zniszczony na midzie przed 6 lvl to nic nie będzie robił

- Zależny od blue = manożerny

- Praktycznie zawsze banowany

Skille:

Umiejętność bierna- Kamień Pustki

Void_Stone.jpg Kassadin redukuje otrzymane obrażenia magiczne o 15% i zamienia je na dodatkową szybkość ataku.

Q- Sfera Nicości

Null_Sphere.jpg Kassadin ciska nieziemskim pociskiem z energii Pustki, zadając obrażenia i na pewien czas uciszając cel.

W- Piekielne ostrze

Nether_Blade.jpgBierna: Ataki podstawowe Kassadina przywracają mu manę. Jeśli atakuje wrogich bohaterów, ilość przywróconej many jest potrajana.

Aktywna: Ataki podstawowe Kassadina zadają dodatkowe obrażenia magiczne przez 5 sek.

E- Puls mocy

Force_Pulse.jpg Kassadin pochłania energię czarów, rzucanych w jego pobliżu, za każdym razem zyskując ładunek. Po uzyskaniu 6 ładunków, może użyć Pulsu Mocy, by zadać obrażenia magiczne oraz spowolnić na 3 sekundy wrogów na obszarze w kształcie stożka przed nim.

R- Krok przez wymiary

Riftwalk.jpg Kassadin teleportuje się w wybrane miejsce w okolicy, zadając obrażenia otaczającym go wrogom. Ponadto każdy następny Krok przez Wymiary w przeciągu 8 sek. kosztuje o 100 pkt. many więcej i zadaje więcej obrażeń, kumuluje się do 10 razy.

Build:

Start:

1004.png2044.png2003.png2003.png2003.png2004.png

Pierwszy podstawowy item:

3070.png

Core itemy:

3040.png3027.png3089.png3135.png

Sytuacyjnie:

3157.png3151.png3100.png

Buty:

3020.png3111.png

Summoner Spells:

07ea60cf83fd4eeb3810425212772060.png

Skill order:

ebc2ba07d2dab0b115f02a6678c087cb.png

Runy:

8137bbe6f405121e2f3a0bc70eff1c7a.png

06472238e94f672ba9c6be45101ac035.png Najlepszy wybór, ponieważ każdy na midzie ma Magic Resist.

3aa1ba5c280a9f7aeeea173a1aab54f8.png Przydatne przy gankach (wrogiego junglera lub twoich), oraz jeżeli zostaniesz skontrowany.

faaa353029b7ef85f56b0ef664919805.png Potrzebne na midzie.

lub

238cb0c3bcd4fe536e4745b5d15d2211.png Jeśli chcemy dominować na linii (niebezpieczny wybór).

10c724edd1d6b0629d248195e2132eb1.png Jedyny dobry wybór, duża ilość AP na start, nie ma innej opcji.

Masterki:

a48ac22e793efbc23748b031e21cfcfd.png

Kontry:

Kassadin kontruje:

karthus.png- Karthus nie może nic zrobić (poza auto atakami).

lissandra.png- R + Q = Bezsilna Lissandra

katarina.png- Co ta bidulka może zrobić? Puści ulta to Kassadin Q i był sobie ult

Kassadina kontrują:

talon.png- Najlepsza kontra- Silence + duży dmg

pantheon.png- Dobry harass, stun i dobry dmg

khazix.png- Może nie ma CC, ale wystarczy wyczekać moment aż Kassadin będzie bez Q i skoczyć = ogromny burst = R.I.P Kassadin

Gra:

Early game:

Gramy spokojnie, harassujemy przeciwnika z Q (też rozsądnie żeby się nie wyczerpać z many), pomagamy sobie w last hitach z W. E zawsze trzymajcie na ganka, albo jeśli chcecie zabić oponenta lub po prostu wymusić powrót do bazy (wtedy szybko spushujcie i też wróćcie).

Mid game:

Tutaj już roamujemy każdą linię, na midzie siedzimy mało (jak przechodzimy warto odpushować i zebrać ile się da minionów), na gankach staramy się oddawć niektóre kille ADC czy Toperowi, ale sami też kilka możemy wziąć. Dostajemy blue od junglera i stackujemy łezkę (używając ulta i W, pamiętając przy tym żeby nie stackować ulta)

Late game:

Czas team fightów, staramy się obijać przeciwników i odskakiwać, w czasie team fightu rzucamy się na przeciwnego ADC i zabijamy go. Jeśli w tf wpadniemy za głęboko pamiętajmy o Zhonyii i Seraph Embrac'ie.

Opublikowano

Mam kompletnie inny build i nie widzę sensu w Lich Bane na kassie, jakoś mi on nie pasuje. Ile AP się wyciąga na tym buildzie? Jakie są plusy tego buildu?

Opublikowano

Mam kompletnie inny build i nie widzę sensu w Lich Bane na kassie, jakoś mi on nie pasuje. Ile AP się wyciąga na tym buildzie? Jakie są plusy tego buildu?

Sam nie pamiętam bo grałem tak dawno. Zawsze mi go banują. Ale coś około 760.

A plusy to:

- możliwość walki w zwarciu (nie trzeba uciekać żeby nie zostać zabitym)

- lepsze pushowanie wież

- jeśli ADC ma Banshee to można jeszcze auto atakować.

- dużo many

- (jeśli zbudujesz maskę) mega penetracja!! + większa tankowatość.

Kiedyś jeszcze robiłem dfg, ale nie widzę w tym sensu już. Choć wtedy miałem ulti co 4,5 sekundy, całkiem spoko.

Opublikowano

Według mnie lichbane to core ( buduje go zaraz po rabadonie ) bo bez tego trudno mi brać kogoś na combo, a tak to z R + Q + E + W + AA na luzie zabijam (A może to dlatego, że nigdy nie składałem inaczej i jakbym zamiast lichbana złożył klepsydre tez bym bral na combo? )

Opublikowano

Nie rozumiem tylko po co lezka i rod of ages? Moim zdaniem wystarczy tylko 1 z tych itemkow + deathfire do wiekszego cd. Sam ostatnio zastanawialem sie czy nie zrobic poradnika do kassadina, ktorym mozna wycisnac 20/1 na topie.

Opublikowano

Nie rozumiem tylko po co lezka i rod of ages? Moim zdaniem wystarczy tylko 1 z tych itemkow + deathfire do wiekszego cd. Sam ostatnio zastanawialem sie czy nie zrobic poradnika do kassadina, ktorym mozna wycisnac 20/1 na topie.

No grałem Kassadinem na tyle długo że jednak uważam że potrzebuję tyle many a poza tym dostaję jeszcze HP.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...